Fortellerprisen

I år deles Fortellerprisen ut for første gang.

Foto: Adrian Nielsen

Å etablere en pris for fortellende journalistikk ser vi som en naturlig videreføring av intensjonen bak konferansen Fortellingens kraft.

Vi ønsker å stimulere til flere journalistiske fortellinger, øke bevisstheten rundt sjangeren og styrke dens kvalitet.

Vi ønsker å løfte frem enkeltpersoner og redaksjoner som bidrar aktivt til at denne spennende, menneskenære fortellertradisjonen lever videre i norsk presse. Mediebransjen holder seg rett nok med mange priser, men vi kan ikke se at det eksisterer noen nasjonal pris som retter seg så presist inn mot denne typen journalistikk.

Fortellerprisen deles ut som et reisestipend på 50.000 kroner. Reisestipendet skal stimulere til faglig journalistisk utvikling og påfyll gjennom kurs, seminar, konferanse eller studiereiser til fagmiljøer.

Norsk Journalistlag er hovedbidragsyter til prisen. NJ støtter også forarbeid for prisen.

Andre bidragsytere er NRK, TV 2, Schibsted, Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Redaktørforening.

Foreningen Fortellingens kraft koordinerer juryarbeidet, administrerer og deler ut prisen.

Prisen vil bli delt ut i forbindelse med konferansen i Bergen 12.-14. juni.

Kriterier:

Hovedprisen går til reporteren eller reporterne bak den best fortalte og sterkeste journalistiske fortellingen publisert mellom 1. april 2018 og 1. april 2019. Fristen for å sende inn bidrag er 1. april 2019.

Alle kan nominere bidrag, og juryen står fritt til å finne bidrag de mener passer inn i kategorien.

En uavhengig og faglig kompetent jury vurderer bidragene som er nominert til prisen ut fra kriterier som idé, dramaturgiske og litterære virkemidler, egenart, fortellerstil og gjennomslagskraft. Relevans for pressens samfunnsoppdrag og evne til å gi innsikt, skape refleksjon og en opplevelse blant lesere, seere eller lyttere kan vektlegges i juryens vurdering.

Juryen skal ha stor frihet i sitt arbeid for å finne årets beste fortelling.

Alle formater vil bli vurdert – fra korte nyhetsreportasjer til lange dokumentarer og serier. Prisen ønsker å oppmuntre til hyppigere bruk av den journalistiske fortellingen i medienes journalistiske arbeid. Bidraget kan være publisert som tekst, lyd (radio, podcast), levende film (tv, video) eller i en kombinasjon av plattformer.

Det er viktig for oss at ulike formater kan nå opp i konkurransen og vi vil derfor også dele ut inntil tre diplomer for andre verdifulle bidrag.

Fortellende journalistikk finner også veien inn mellom bokpermer og det er naturlig å vurdere en anerkjennelse også til årets beste reportasjebok når det foreligger aktuelle kandidater.

Juryen:  Morten Frich (juryleder), Hilde Sandvik, Kari Hesthamar, Per Christian Magnus og Bjørn Asle Nord

  • Juryleder Morten Frich: forside- og nyhetsredaktør i Politiken. Mottaker av Cavlingprisen 2008 for “Forbrydelsen”, Den Berlingske Fonds Journalistpris 2011 for serien Jagten på Rami Mawad og FUJ-prisen 2012 for bestselgeren Kronvidnet. Publicistklubbens Fortællerpris i 2017.
  • Hilde Sandvik: journalist, forfatter, gav nylig ut den kritikerroste boka “Brev til Noreg”, sjefredaktør i Broen.xyz, hyppig brukt debattant og foredragsholder og tidligere kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende.
  • Kari Hesthamar: journalist og partner i nyoppstartede Svarttrost, som lager historiefortellende podkaster. Hun har 20 års fartstid som dokumentarist i NRK, der hun har laget flere prisbelønte radiodokumentarer. Hesthamar har mottatt både Prix Italia, Prix Europa og Prix Radio og vært med i flere internasjonale juryer.
  • Per Christian Magnus: leder for Senter for undersøkende journalistikk ved UiB (SUJO). Har vært reporter for både TV2 og NRK og laget en rekke prisvinnende dokumentarer. Fikk den Den store journalistprisen for “Sultbløffen” i 2009.
  • Bjørn Asle Nord: Fortellingens kraft er representert i juryen ved initiativtaker og leder Bjørn Asle Nord. Nord har mange års erfaring som fortellende journalist i BT og har mottatt flere priser.

Årets jury er utnevnt av styret i Fortellingens kraft, som også koordinerer juryarbeidet.