Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/8/a/5/fortellingenskraft.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2734 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/8/a/5/fortellingenskraft.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/operations.class.php on line 2738 Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/8/a/5/fortellingenskraft.no/httpd.www/wp-content/plugins/revslider/includes/output.class.php on line 3679 Fortellerprisen 2020 – FK 2020

Fortellerprisen 2020

I 2019 ble Fortellerprisen delt ut for første gang.

Foto: Adrian Nielsen

Å etablere en pris for fortellende journalistikk ser vi som en naturlig videreføring av intensjonen bak konferansen Fortellingens kraft.

Vi ønsker å stimulere til flere journalistiske fortellinger, øke bevisstheten rundt sjangeren og styrke dens kvalitet.

Vi ønsker å løfte frem enkeltpersoner og redaksjoner som bidrar aktivt til at denne spennende, menneskenære fortellertradisjonen lever videre i norsk presse. Mediebransjen holder seg rett nok med mange priser, men vi kan ikke se at det eksisterer noen nasjonal pris som retter seg så presist inn mot denne typen journalistikk.

Foreningen Fortellingens kraft koordinerer juryarbeidet, administrerer og deler ut prisen.

Prisen vil bli delt ut i forbindelse med konferansen i Bergen 2021.

Bidraget må ha vært publisert mellom 1.4.2019-1.4-2021. Fristen for å nominere bidrag er 1. april 2021.

Her kan du nominere bidrag.

OBS! Fristen for å nominere bidrag, samt tidsperioden, er forlenget til 1. april 2021.

Kriterier:

Alle kan nominere bidrag, og juryen står fritt til å finne bidrag de mener passer inn i kategorien.

En uavhengig og faglig kompetent jury vurderer bidragene som er nominert til prisen ut fra kriterier som idé, dramaturgiske og litterære virkemidler, egenart, fortellerstil og gjennomslagskraft. Relevans for pressens samfunnsoppdrag og evne til å gi innsikt, skape refleksjon og en opplevelse blant lesere, seere eller lyttere kan vektlegges i juryens vurdering.

Juryen skal ha stor frihet i sitt arbeid for å finne årets beste fortelling.

Alle formater vil bli vurdert – fra korte nyhetsreportasjer til lange dokumentarer og serier. Prisen ønsker å oppmuntre til hyppigere bruk av den journalistiske fortellingen i medienes journalistiske arbeid. Bidraget kan være publisert som tekst, lyd (radio, podcast), levende film (tv, video) eller i en kombinasjon av plattformer.

Det er viktig for oss at ulike formater kan nå opp i konkurransen og vi vil derfor også dele ut inntil tre diplomer for andre verdifulle bidrag.

Fortellende journalistikk finner også veien inn mellom bokpermer og det er naturlig å vurdere en anerkjennelse også til årets beste reportasjebok når det foreligger aktuelle kandidater.

Juryen:  Juryleder Line Vaaben, Siri Løken, Helle Aarnes, Terje Angelshaug og Helge Skodvin, æresjurymedlem Mark Kramer.

  • Juryleder Line Vaaben er til daglig featurejournalist på Dagbladet Information i København. Hun har nylig vært fellow ved Syddansk Universitet i Danmark, og i 2019 gjorde hun et usedvanlig dykk i fortellende journalistikk i flere land. Har gjennom snart tyve år arbeidet med fortellende journalistikk, og har spesialisert seg på å komme tett på mennesker og miljøer. I 2018 laget hun serien “Epidemien – historien om et land, en by og et liv.” I 2019 var hun nominert til den danske Cavlingprisen for serien ‘1.417 danske drab i 25 år‘ om blant annet kvinnedrap og drap begått av psykisk syke. Her fulgte hun også en drapsobduksjon fra start til slutt.
  •  Siri Løken: mangeårig reporter, vaktsjef og produsent i NRK. Hun har særlig dyrket radioreportasjen som sjanger, blant annet i nyhets- og aktualitetsprogrammet Her og nå. Siri har også forelest om lydreportasjen ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen. Siden høsten 2019 har Siri jobbet som kommunikasjonsrådgiver for Konkurransetilsynet.
  • Helle Aarnes: er utflyttet bergenser. Hun er også journalist i Aftenpostens utenriksredaksjon og A-magasinet. Artikkelserien og boken “Tyskerjentene” fikk Den store journalistprisen og ble nominert til Brageprisen. Helle har også fått Sølvparaplyen, J.W. Eides pris og er flere ganger nominert til Schibsted Journalism Awards. Hun har ledet store journalistiske satsinger og portrettert en rekke internasjonale profiler. Hun har barn, mann og katt.
  • Terje Angelshaug: har vært reporter, reportasjesjef og nyhetsredaktør i BT. Han var også leserombud i avisen i seks år. Den eneste som har hatt en slik jobb i Norge. Terje var med på å bygge opp journalistikkutdanningen ved UiB og er fortsatt knyttet til studiet som sensor. Han sitter i styret for Fortellingens Kraft.
  • Helge Skodvin er utdannet tømrer, men har siden han la ned hammeren jobbet som fotograf for aviser, magasiner, forlag og egne prosjekter. I 2015 ga han ut to bøker: 240 Landscapes og A Moveable Beast. Han er en del av Moment  Agency og er representert av Institute Artist.
  • Mark Kramer er gudfaren til Fortellingens kraft. Journalisten, forfatteren og professoren er grunnlegger av the Power of the Narrative Conference, og har vært med på å stable på beina konferanser i fortellende journalistikk i både Amsterdam og London. Kramer har vært med på å redigere to av fagfeltets ledende tekstbøker om fortellende journalistikk; Telling True Stories og Literary Journalism.

Årets jury er utnevnt av styret i Fortellingens kraft, som også koordinerer juryarbeidet.

Copyright 2017 Xevent. All rights reserved