Foredragsholdere

Fortellingens Kraft tar sikte på å mønstre et superlag for årets konferanse. Følgende talere er foreløpig klare:

Foto: Sturlason/Kagge Forlag

Åsne Seierstad

Forfatter og fortellende journalist: «Dette er fortellende journalistikk på sitt beste», mente juryen om Brageprisvinner Åsne Seierstads siste dokumentarbok, «To søstre». I denne fortellingen går den bestselgende forfatteren løs på et av de viktigste og mest kompliserte spørsmål i vår tid. Hvorfor radikaliseres muslimsk ungdom oppvokst i Vesten? Boken er omtalt som en av de viktigste som er gitt ut i Norge den siste tiden.  Seierstad har evne til å komme svært tett på menneskene hun skriver om. Hennes suksess er både nasjonal og internasjonal. I boken «En av oss», «One of Us», skrev hun en sterk bok om 22. juli basert på et unikt og omfattende kildemateriale. «One of Us» ble valgt av New York Times som en av ti beste bøker i 2015. Bokhandleren i Kabul lå på New York Times bestselgerliste i over ett år. Boka er oversatt til over 40 språk.

I 2003 vant Seierstad Den store journalistprisen i Norge.

Tom French

Pulitzervinner i feature, forfatter og underviser i verdensklasse. Jobbet i  27 år for St. Petersburg Times/Tampa Bay Times. Hans arbeid satte standarden for en generasjon av reportere i USA, med den prisvinnende serien Angels & Demons som hans mest kjente arbeid.

Utvalgt for Indiana Journalism Hall of Fame. Underviser i fortellende journalistikk og skriving ved Indiana University, Poynter Institute og på konferanser verden over. Med French som veiviser har journaliststudenter ved Indiana University vunnet fire prestisjetunge nasjonale skrivekonkurranser.

I tillegg til en karriere som avisjournalist er French forfatter av fire sakprosabøker. Blant disse er Zoo Story, Life in The Garden of Captives, New York Times Bestseller. I fjor høst utga French og konen Kelley Benham French kritikerroste Juniper, The Girl Who Was Born Too Soon, sammen. Fortellingen handler om deres altfor tidlig fødte datter, hennes kamp for livet og hvordan de taklet dette som foreldre. USA Today og Washington Post gir boken strålende kritikk.

Tom og Kelley Benham French

Har bakgrunn som både reporter og redaktør for enterprise writing i Tampa Bay Times, Floridas største avis. Pulitzerpris-finalist i 2013 for historien Never Let Go, en serie i tre deler om datteren Juniper.

I fjor høst utga hun historien som bok, sammen med sin mann Tom. Kelley har i tillegg vunnet en rekke andre nasjonale priser. Hun har også vært redaktør for tre historier som har vært i finaleheatet for Pulitzerprisen: Winter’s Tale, av John Barry for the Tampa Bay Times. For Their Own Good, av Ben Montgomery and Waveney Ann Moore for the Tampa Bay Times; and Speak No Evil, av Joan Garrett for the Chattanooga Times Free Press.  Fra høsten 2014 har hun undervist ved Indiana University.

Mark Kramer

Mentor, rådgiver og medhjelper bak konferansen Fortellingens Kraft. Grunnlegger av USAs fremste konferanse i fortellende journalistikk/sakprosa, the Power of Narrative Conference.

Følgende står å lese om ham på konferansens nettside: Professor of Clinical Practice in Narrative Journalism and writer-in-residence in Boston University’s journalism department, and founder and director of the Power of Narrative Conference now in its 18th year. He co-authored two leading textbook/readers on narrative nonfiction: Telling True Stories and Literary Journalism, and is at work on a book about revising. He has been writer-in-residence (in American Studies) at Smith College and writer-in-residence and founding director of the Nieman Program on Narrative Journalism at Harvard University. His website is www.tellingtruestories.com.

Bernt Jakob Oksnes

Dagbladet-journalist kjent som en av Norges fremste fortellende journalister. Vant Den store journalistprisen i 2010 med historien Den usynlige. Hans siste store arbeid er Gutten i Plastposen/The Baby in the Plastic Bag, en fortelling i ni deler. Historien har nå 1,1 million unike brukere, og folket har brukt til sammen over 20 år på lese om gutten som ble funnet i en plastpose.

Fortellingen er også oversatt til engelsk, lansert internasjonalt og plukket opp av steder som deler verdens beste featuresaker, blant andre Longform.org. Over 100.000 har lest den engelske versjonen. Responsen i sosiale medier er enorm og reaksjonene fra fagfolk overveldende. Så langt er historien tvitret om, omtalt eller anbefalt i over 4o land.

Martin Johnson

Sammen med sin kollega Anton Berg produserer han den undersøkende dokumentar-podcasten «Spår» som gransker gamle kriminalsaker. Arbeidet har nylig ført til at Sveriges høyesterett har beordret en eksepsjonell gjenopptaking av det mye omtalte «Kalamarksmordet». Undersøkelsene de gjorde førte til nye bevis som peker i retning av at drapsmannen, som har sittet 13 år i fengsel, kan være uskyldig.

Johnson har produsert dokumentarer og feature-serier for SR, NRK, RTE og BBC i over ti år og har vunnet nasjonale og internasjonale priser, inkludert: Prix Italia, Prix Europa, gullmedalje på The New York Festival, Den svenske Ikaros-prisen, Googles innovasjonspris og Swedish Unions Radio Award. Programmene hans har blitt vist i mange nasjoner inkludert USA, Canada, UK, Irland, Frankrike, Tyskland, Norge, Finland, Danmark og Australia.

Johnson er også forfatter og dramatiker og arbeider for tiden med sin andre bok. Sammen med den prisbelønte amerikanske radioprodusenten Ann Heppemann har han grunnlagt «The Sarah Awards», den første amerikanske prisen for innovativt radiodrama.

Aleksander Nordahl

Prisbelønt norsk fotojournalist i Dagens Næringsliv, der han tidligere også var fotosjef i fem år. Aleksander har vunnet en rekke priser i nasjonale og internasjonale fotokonkurranser som Årets Bilde og World Press Photo.

«Det er ikke viktigst å ta de beste bildene eller å vinne priser, men å fortelle historier som ikke er fortalt før».

Dagene før og etter nyttår tilbrakte han i Aleppo i Syria, sammen med journalistkollega Ole Øyvind Sand Holth, og laget den rystende reportasjen Nyttår i helvete.  I 2012 vant han Internasjonal reporter-prisen sammen med reporter Eskil Engdal for DN-reportasjen Jakten på bloddiamanten, om det skitne spillet om diamanter i Zimbabwe. I fjor dokumenterte han blant annet hverdagen til politiets ukjente bombegruppe i reportasjen Best når det smeller.

Aleksander tenker som en journalist og oppfatter seg selv som journalist først, dernest fotograf.  I felten har han en sterk evne til å oppnå tillit blant menneskene historiene handler om, og ikke minst komme seg i posisjon til å gjøre jobben på nært hold.

Aleksander har gjennom 25 år som fotojournalist erfaring fra de fleste konfliktområder i verden, men syns det er like givende å dokumentere hverdagen til mennesker og miljøer i Norge.

Noen dokumentarer fra de siste to årene:

– Det er et kappløp. Terroristene gjør jo ikke annet enn å sitte og pønske

Fotball i terrorens tid

– Redsel er ikke noe for meg

Huset i skoget

Eskil Engdal og Aleksander Nordahl vant for reportasje om bloddiamanter.

 

Catarina Fernandes Martins

26 år og basert som reporter i Lisboa. Hun har for tiden stort fokus på de store politiske skifter, kriser og dramatiske endringene i Europa og verden. Hun har rapportert fra Portugal, Spania, Frankrike, Belgia, Tyskland, Hellas, Balkan, Storbritannia og USA.I en alder av 23, vant hun den mest prestisjetunge journalistprisen i Portugal, årets unge journalist. Hun ble uteksaminert fra Transom Story Workshop våren 2015 og var finalist i European Journalist Awards on Diversity i 2016.

Catarina har deltatt i planleggingen av the Power of Narrative Conference i Boston og holdt foredrag der om hvordan man bygger seg en internasjonal karriere som storyteller.

Hun har tidligere organisert en konferanse i fortellende journalistikk i Lisboa med 300 deltakere.

 

Amy OLeary

En stor kapasitet i digital storytelling og Chief Story Officer & Editorial Director i Upworthy. Etter åtte år i The New York Times som bl.a. nestleder for International Desk overrasket hun med å forlate avisen i 2015. I NYT var hun også sentral i arbeidet med 2014 Innovation Report. Reporteren, redaktøren, radio- og multimedia-produsenten har snakket om emner som digital journalistikk, kampen om oppmerksomhet og storytelling på mer enn 50 nasjonale og internasjonale konferanser.

“I believe that buried inside the relationship between stories and data, there is the power to change the world”.

Morten Frich

Mona Grivi Norman

Journalist i VG. Har jobbet i VG de siste ti årene, og har erfaring fra nyhet, samfunn og kommentar. I dag er hun en del av VGs dagsorden-gruppe, hvor journalistene jobber med egne prosjekter og undersøkende journalistikk. Mona var VGs stringer i Berlin fra 2014 til 2016 og dekket de største nyhetshendelsene i Europa og Asia. Hun laget også flere featuredokumenter fra reisene – blant annet Flukten fra Nord og Arvesynden.

Det siste året har hun sammen med Synnøve Åsebø avslørt ulovlig praksis og mangelfull kontroll med bruk av tvangsmidler i psykiatrien. Prosjektet Tvangsloggene vant SKUP-prisen under årets utdeling, og journalistene har også mottatt NODA-prisen for Investigative Journalism og Ytringsfrihetsprisen for psykisk helse for avsløringene.

Synnøve Åsebø

Synnøve Åsebø er journalist i dagsorden-gruppa i VG, og har de siste årene jobbet med en rekke store prosjekter i avisen. I 2015 ble hun tildelt Den store journalistprisen for historien om 13 år gamle Odin, som tok sitt eget liv. Samme år fikk hun SKUP-diplom for avsløringen om Statens vegvesens hemmeligholdte ulykkesrapporter. Synnøve har de siste årene skrevet en rekke featuresaker der hun har vært tett på sårbare mennesker.

Det siste året har hun sammen med Mona Grivi Norman avslørt ulovlig praksis og mangelfull kontroll med bruk av tvangsmidler i psykiatrien. Prosjektet Tvangsloggene vant SKUP-prisen under årets utdeling, og journalistene har også mottatt NODA-prisen for Investigative Journalism og Ytringsfrihetsprisen for psykisk helse for avsløringene.

Jan Zahl

Journalist og kommentator i Stavanger Aftenblad. Utdannet statsviter fra Universitetet i Bergen. Har tidligere jobbet bl.a. i Dagbladet og Dagsavisen. Har gitt ut flere bøker, bl.a. en reiseskildring fra Sør-Amerika og ”Kontroll på kontinentet – historia om Kaizers Orchestra”. Mottaker av Kulturdepartementets nynorskpris for journalister i 2015.

Liker å veksle mellom korte og lange format, mellom den daglige nyhets- og kommentarjournalistikken, og lengre løp og fordypning i fortellende sjangrer.

Finn E. Våga Jan Zahl

Er redaksjonssjef i Stavanger Aftenblad. Han er utdannet fotograf, men han de siste 40 årene jobbet som fotojournalist, hovedsakelig i Stavanger Aftenblad. Han har jobbet mest med reiseliv, feature og større prosjekter, blant andre Kielland-ulykken og utryddelsen av norske jøder under 2. verdenskrig. Han har også vært engasjert i festivaler og utvalg for å fremme og utvikle fotojournalistikken.

Melanie Burford

Er grunnlegger av og CEO i Silvereye Pictures, et produksjonsselskap med base i Bergen. Hun er direktør og produsent, og spesialiserer seg på visuell historiefortelling. Hun var også med å starte fotokollektivet Prime.

Burford var en del av fototeamet i Dallas Morning News som i 2006 mottok Pulitzerprisen for den umiddelbare nyhetsfotograferingen de gjorde i forbindelse med orkanen Katrina. Hun startet karrieren sin i New Zealand, før hun flyttet til USA i 1999 hvor hun fikk jobben som fotograf og videojournalist i Dallas Morning News.

Burfords arbeid som fotograf og videojournalist har blitt anerkjent av Emmy Advanced Media Awards, den 16. og 17. årlige Webby Awards,  den 74. National Headliner Awards, Harry Chapin Media Awards, Clarion Awards, NPPA Beste fotojournalistikk og årets bilder internasjonalt.

I 2009 flyttet Burford til New York hvor hun var adjunkt assistentprofessor ved Colombia University Graduate School of Journalism og seniorprodusent for Blue Chalk Media, samtidig som hun hadde kontrakt som visuell journalist. Hun flyttet til Norge i 2015.

Copyright 2017 Xevent. All rights reserved