Asbjørn Øyhovden

Journalist, TV 2

Asbjørn Øyhovden (58) er en sjelden fugl i Journalist-Norge. Fra TV 2s lokalkontor i Hedmark lager han både humoristiske reportasjer fra de dype skoger og avslørende gravesaker fra Velferds-Norge. For det siste har han vunnet både Skup-prisen og Kulturdepartementets menneskerettspris. Senest før jul vant han Hedmark journalistlags hederspris for mange års jobbing med å avdekke maktovergrep mot utsatte mennesker.

Og for alle fortellingene om flotte og originale bygdefolk. En av hans mest kjente reportasjer er om 82-åringen Wilhelm Tyskeberget fra Finnskogen som gikk seg fast i et myrhull og overlevde to kalde døgn ved å bruke snusboksen til å drikke vann og spise gjørme. Den to minutter lange reportasjen er sett av over 800.000 på Youtube, og 82-åringen fikk en Facebook-side med over 4000 fans.

Skråblikkreportasjene lager Øyhovden i tett samarbeid med «den fortellende superfotografen fra skogene», Olav Wold. De kaller seg «Chicago-politiet» og beskriver historiene sine som et opprør mot konformitet. Begge kommer til Fortellingens kraft 2019.

Se reportasjen «Wilhelm Tyskeberget overlevde to døgn i skogen

Talks