Thomas Ergo

Journalist, Stavanger Aftenblad

Thomas Ergo, vinner av Den store journalistprisen i 2017, er journalist i Stavanger Aftenblads gravegruppe. Han begynte for 25 år siden i lokalavisa Akers Avis/Groruddalen, fortsatte i Magasinet i Dagbladet før han flyttet til Stavanger, ga ut dokumentarboka «Kjeltringer» (2008) og ble frilanser.

Thomas Ergo er en sosialreporter som liker å utnytte kraften i kombinasjonen graving og storytelling. De siste årene har han skrevet prisvinnende reportasjer som «De visste, men tiet» (serie i Dagbladet), «En drapsmann blir til» (Magasinet Plot) samt «Jonnys sjanser» (Kampen-saken) og «Glassjenta» i Aftenbladet.

Prosjektene kjennetegnes av historier om enkeltmennesker som utgangspunkt for en bred systemkritikk som presser fram systemendringer lokalt og nasjonalt.  Det siste året har han og kollega Tove Bjørnå jobbet med serien «Når alt rakner», om hvordan hjelpeapparatet ivaretar folk rammet av kombinasjonen tungt rusmisbruk og alvorlige psykiske lidelser. Thomas Ergo er medlem av Pressens offentlighetsutvalg og det regjeringsnedsatte Åpenhetsutvalget. Sistnevnte ser på forholdet mellom ytringsfrihet og personvern for pasientgrupper, klienter, skoleelever og barnevernsbarn.

Talks