Gamer – Om att kliva in i en ny värld, och låta barns berättelser styra

Vinnarna av Stora journalistpriset i Sverige, årets berättare 2020, delar med sig av lärdomar från podcastserien Gamer.

Vilka utmaningar ställs du som vuxen inför när du ska förmedla barns berättelser om vad som hände när en skolattack planerades och genomfördes, eller när de utsattes för sexuella ofredanden? Hur binds deras berättelser samman med traditionell journalistisk granskning? Och hur hjälper du de lyssnare som aldrig varit i spelvärlden att följa med in i den, utan att tappa de redan initierade?

Med hjälp av konkreta exempel berättar Emelie Rosén och Ylva Lindgren om hur arbetet med serien hela tiden drevs av barn och ungas vilja att berätta om en värld de tyckte att vuxenvärlden retirerat ifrån. Vi får höra om hur 14-åriga Victor blev reporterns viktigaste guide, och hur granskningen tog dem hela vägen in i vardagsrummet hos en nätpedofil.

Emelie Rosén är prisbelönt granskande reporter på Sveriges Radio, där hon arbetat sedan 2015. Hennes granskningar fokuserar ofta på frågor som är viktiga för personer som sällan representeras i media, som exempelvis barn och unga. 

Ylva Lindgren har jobbat som producent på Dokumentärredaktionen på Sveriges Radio sedan 1997. Hon arbetar tätt tillsammans med reportrarna med att redigera och forma berättelserna. Genom åren har hon producerat en lång rad prisbelönta och uppmärksammade dokumentärer.

Leave Comment