Fortellerprisen 2021

I 2019 ble Fortellerprisen delt ut for første gang.

Å etablere en pris for fortellende journalistikk ser vi som en naturlig videreføring av intensjonen bak konferansen Fortellingens kraft.

Vi ønsker å stimulere til flere journalistiske fortellinger, øke bevisstheten rundt sjangeren og styrke dens kvalitet.

Vi ønsker å løfte frem enkeltpersoner og redaksjoner som bidrar aktivt til at denne spennende, menneskenære fortellertradisjonen lever videre i norsk presse. Mediebransjen holder seg rett nok med mange priser, men vi kan ikke se at det eksisterer noen nasjonal pris som retter seg så presist inn mot denne typen journalistikk.

Foreningen Fortellingens kraft koordinerer juryarbeidet, administrerer og deler ut prisen.

Prisen vil bli delt ut i forbindelse med konferansen i Bergen 2021.
Bidraget må ha vært publisert mellom 1.4.2019-1.8.2021.
Fristen for å nominere bidrag er 17. august 2021.

Her kan du nominere bidrag.

Kriterier:

Alle kan nominere bidrag, og juryen står fritt til å finne bidrag de mener passer inn i kategorien.

En uavhengig og faglig kompetent jury vurderer bidragene som er nominert til prisen ut fra kriterier som idé, dramaturgiske og litterære virkemidler, egenart, fortellerstil og gjennomslagskraft. Relevans for pressens samfunnsoppdrag og evne til å gi innsikt, skape refleksjon og en opplevelse blant lesere, seere eller lyttere kan vektlegges i juryens vurdering.

Juryen skal ha stor frihet i sitt arbeid for å finne årets beste fortelling.

Alle formater vil bli vurdert – fra korte nyhetsreportasjer til lange dokumentarer og serier. Prisen ønsker å oppmuntre til hyppigere bruk av den journalistiske fortellingen i medienes journalistiske arbeid. Bidraget kan være publisert som tekst, lyd (radio, podcast), levende film (tv, video) eller i en kombinasjon av plattformer.

Det er viktig for oss at ulike formater kan nå opp i konkurransen og vi vil derfor også dele ut inntil tre diplomer for andre verdifulle bidrag.

Fortellende journalistikk finner også veien inn mellom bokpermer og det er naturlig å vurdere en anerkjennelse også til årets beste reportasjebok når det foreligger aktuelle kandidater.

Juryen:  Juryleder Jesper Gaarskjær, Helle Aarnes, Kari Slatsveen, Terje Angelshaug og Helge Skodvin.

  • Juryleder Jesper Gaarskjær er en prisvinnende fortellende journalist og forfatter fra Danmark. Siden 2008 har han skrevet dokumentariske bøker og longreads for medier og forlag, bl.a. historiske dramaer fra Andre Verdenskrig, biografier, poesi og personlige essays. Han er utdannet journalist og cand.public. og var med på å stifte Foreningen for Nordisk Nonfiktion med det formål å styrke den journalistiske fortelling. Han lektor i journalistikk på Danmarks Medie og Journalisthøjskole.
  • Helle Aarnes: er utflyttet bergenser. Hun er også journalist i Aftenpostens utenriksredaksjon og A-magasinet. Artikkelserien og boken “Tyskerjentene” fikk Den store journalistprisen og ble nominert til Brageprisen. Helle har også fått Sølvparaplyen, J.W. Eides pris og er flere ganger nominert til Schibsted Journalism Awards. Hun har ledet store journalistiske satsinger og portrettert en rekke internasjonale profiler. Hun har barn, mann og katt.
  • Terje Angelshaug: har vært reporter, reportasjesjef og nyhetsredaktør i BT. Han var også leserombud i avisen i seks år. Den eneste som har hatt en slik jobb i Norge. Terje var med på å bygge opp journalistikkutdanningen ved UiB og er fortsatt knyttet til studiet som sensor. Han sitter i styret for Fortellingens Kraft.
  • Helge Skodvin er utdannet tømrer, men har siden han la ned hammeren jobbet som fotograf for aviser, magasiner, forlag og egne prosjekter. I 2015 ga han ut to bøker: 240 Landscapes og A Moveable Beast. Han er en del av Moment  Agency og er representert av Institute Artist.
  • Kari Slaatsveen, radioskaper, journalist og skribent. Står bak ulike radioprogram på NRK fra 1989-2017.Hun har skrevet for diverse aviser og tidsskrifter i en årrekke. Utga tekstsamlingen Kvinnen som ble saget i to (2018) Har laget podkastserier for Morgenbladet, Fabel, Nationaltheatret, Teater Innlandet og TARA. Jobber i scenisk tospann med Ingrid Bjørnov om forestillingen Julesanatoriet, har skrevet flere konsertforestillinger med Ingrid og KORK. Lager i år lydfortellinger til og leser inn audioguiden for Nasjonalmuseet

Årets jury er utnevnt av styret i Fortellingens kraft, som også koordinerer juryarbeidet.

Copyright 2021 Fortellingens kraft.