Bjørn Olav Jahr

,

Jahr  er journalist og forfatter. I 2003 vant han SKUP-prisen for avsløringen i Kapital av den såkalte Finance Credit-skandalen. Siden jobbet han for blant annet Dagbladet, og utga flere dokumentarbøker, deriblant «Smarte skurker – grådige gubber. Historien om Finance Credit».

 I 2009 begynte han som forlagsredaktør i Gyldendal.

Jahr er utdannet samfunnsøkonom, og hadde aldri dekket drapssaker før han rettet blikket mot to av norsk kriminalhistories mest omdiskuterte drapssaker.

I 2015 ga han ut den kritikerroste boka «Hvem drepte Birgitte Tengs». Noen måneder senere gjenopptok Cold Case-gruppa i Kripos etterforskningen av den 20 år gamle og uløste drapssaken.

I 2017 ga han ut dokumentarboka «Drapene i Baneheia – to historier, én sannhet». I boka gjennomgikk han dokumentasjon og argumenterte for at Viggo Kristiansen var feilaktig dømt og utsatt for justismord. Boka medvirket trolig til at Gjenopptakelseskommisjonen besluttet å gjenoppta Kristiansens sak. I februar i år ble det kjent at Borgarting lagmannsrett skal behandle den 21 år gamle saken.

I 2018 sendte TV2 serien «Hvem drepte Birgitte?», basert på Jahrs bok og med ham som én av to regissører.

På sensommeren i år tok politiet ut siktelse mot en mann i 50-årene for drapet på Birgitte Tengs. I boka «Hvem drepte Birgitte Tengs?» gjennomgikk Jahr hvordan politiet ikke etterforsket nettopp denne mannen godt nok. Dette trass i en rekke mistenkelige forhold og mangel på alibi.

Talks